Zakład Zdrowia Publicznego
Zakład Zdrowia Publicznego
×

Europejska konferencja żywieniowa FENS Żywność, żywienie i zdrowie: przełożenie nauki na praktykę

W dniach 14-17 listopada 2023  r. w Belgradzie, odbyła się Europejska konferencja żywieniowa FENS zatytułowana: Żywność, żywienie i zdrowie: przełożenie nauki na praktykę
 

Była to 14. konferencja organizowana, co 4 lata, przez Federację Europejskich Towarzystw Żywieniowych (The Federation of European Nutrition Societies, FENS).

Wzięło w niej udział ok. 1500 naukowców z całego świata, w tym liczne grono z Polski reprezentujące wyższe uczelnie, m.in. z Warszawy, Białegostoku, Krakowa, Olsztyna, Poznania, Wrocławia

Obrady  przebiegały  w ramach 10. bloków tematycznych:

 1. Żywienie przez całe życie

2. Żywienie, metabolizm i choroby przewlekłe

3. Badania dietetyczne, poradniki i zalecenia

4. Edukacja żywieniowa, konsumenci i praktycy

5. Nowe technologie w badaniach nad żywieniem

6. Żywienie spersonalizowane

7. Produkty bioaktywne

8. Nauka o żywności

9. Kulturowe, społeczne i behawioralne aspekty diety i żywienia

10. Żywienie a środowisko, zrównoważony rozwój i różnorodność biologiczna

Zakład Zdrowia Publicznego reprezentowała dr hab. Iwona Traczyk, która:

1. w sesji doniesień ustnych  Nutrition education, consumers and practitioners przedstawiła pracę: The Nutri-Score system in the opinion of Polish nutrition professionals - report of a cross-sectional Poland-wide expert opinion study, autorstwa: Iwona Traczyk, Mariusz Panczyk, Mariusz Jaworski, Beata Sińska, Alicja Kucharska

2.  w sesji plakatowej Nutrition across the life course zaprezentowała pracę:

Half of Poland's adult population (aged 18-64) has excess body weight – results of representative cross-sectional studies conducted in 2017-2020 autorstwa: Iwona Traczyk, Alicja Kucharska, Beata Sińska, Mariusz Panczyk, Filip Raciborski, Dorota Szostak-Węgierek, Bolesław Samoliński