Europejska konferencja żywieniowa FENS Żywność, żywienie i zdrowie: przełożenie nauki na praktykę
W dniach 14-17 listopada 2023 r. w Belgradzie, odbyła się Europejska konferencja żywieniowa FENS zatytułowana: Żywność, żywienie i zdrowie: przełożenie nauki na praktykę
Była to 14. konferencja organizowana, co 4 lata, przez Federację Europejskich Towarzystw Żywieniowych (The Federation of European Nutrition Societies, FENS).
Wzięło w niej udział ok. 1500 naukowców z całego świata, w tym liczne grono z Polski reprezentujące wyższe uczelnie, m.in. z Warszawy, Białegostoku, Krakowa, Olsztyna, Poznania, Wrocławia
Obrady przebiegały w ramach 10. bloków tematycznych:
1. Żywienie przez całe życie
2. Żywienie, metabolizm i choroby przewlekłe
3. Badania dietetyczne, poradniki i zalecenia
4. Edukacja żywieniowa, konsumenci i praktycy
5. Nowe technologie w badaniach nad żywieniem
6. Żywienie spersonalizowane
7. Produkty bioaktywne
8. Nauka o żywności
9. Kulturowe, społeczne i behawioralne aspekty diety i żywienia
10. Żywienie a środowisko, zrównoważony rozwój i różnorodność biologiczna
Zakład Zdrowia Publicznego reprezentowała dr hab. Iwona Traczyk, która:
1. w sesji doniesień ustnych Nutrition education, consumers and practitioners przedstawiła pracę: The Nutri-Score system in the opinion of Polish nutrition professionals - report of a cross-sectional Poland-wide expert opinion study, autorstwa: Iwona Traczyk, Mariusz Panczyk, Mariusz Jaworski, Beata Sińska, Alicja Kucharska
2. w sesji plakatowej Nutrition across the life course zaprezentowała pracę:
Half of Poland's adult population (aged 18-64) has excess body weight – results of representative cross-sectional studies conducted in 2017-2020 autorstwa: Iwona Traczyk, Alicja Kucharska, Beata Sińska, Mariusz Panczyk, Filip Raciborski, Dorota Szostak-Węgierek, Bolesław Samoliński